BejelentésNYERGELJ-FORDULJ

MENÜ
A huszárruha fő darabjai 1848-ban már fél évszázad óta változatlanok voltak.

-A huszárcsákó formájában megegyezett a gyalogságéval, bár 2,5cm-rel magasabb volt. A csákó színe fekete és a belsejébe drótkarikákat varrtak, amelyek ellenállóbbá tették, hogy védjen a kardvágás ellen. Hátsó felét félkör alakú, felhajlított bőrellenző borítja, melyet le is lehetett hajtani. A csákó felső peremét közel 3,5 m. hosszú aranyszínű zsinór övezi, melyet hátul egy toló gyűrű tart össze. A felesleges rész karikákba szedve csüng a jobb lapos, kerek fonadék díszíti, ezt nevezik vitézkötésnek. A huszár eredetileg a nyaka köré tekerte ezt a zsinórt, hogy el ne veszítse a harc hevében lehullott föveget. A csákórózsa mögött halcsontra erősítve fekete tollforgó magasodik, melyet sárga tollak fognak körbe.


-A dolmány olyan rövid volt, hogy alig látszott ki az öv alól. A mellrészen három függőleges gombsor húzódik, soronként 15-17 gombbal. A gombsorokat vízszintes zsinórzat köti össze, ugyanez szegélyezi a gallért és a széleket és képez vitézkötést a háton és a kézelőkön. Ez nem csak nyalkává teszi a huszárt, komoly életvédelmi célt szolgált. A kard ugyanis megcsúszik ennyi zsinóron és gombon.

A mente 4 cm-rel hosszabb a dolmánynál, fehér báránybőrrel bélelve és feketével szegélyezve. Panyókára vetve hordták még nyáron is mert védte a szárat tartó kezüket.

-A huszárnadrág a mai lovaglónadrághoz hasonlóan szűkülő szárú, posztóból készült és ugyanolyan zsinórzat díszíti, mint a mentét. A mentéhez nem, de a dolmányhoz mindig zsinórövet hordtak derekukon. Ez az öv 50-55 szál sárga vagy arany zsinórból készült, melyeket elől három helyen fekete fonatok úgynevezett gombok fogtak össze.

- A dolmány alatt vörös bagariabőr szíjon lóg a kard és tarsoly. Ez utóbbi vörös bőrből készült, skarlátpiros posztóbevonattal arany paszomány keretezi, középen F.I. névjel és a császári korona díszelgett. Olyan lapos, hogy a huszár legfeljebb a pipáját, dohányzacskóját és apró kézi szereit tarthatta benne. A közös kard és tarsolyszíj skarlátvörös bőrből készült.Huszárok Viselete képeken:


1. huszárezred
Császár


2. huszárezred
Hannover3. huszárezred
Ferdinánd4. huszárezred
Sándor


5. huszárezred
Radetzky6. huszárezred
Württemberg
7. huszárezred
Reuss


8. huszárezred
Coburg
9. huszárezred
Miklós
10. huszárezred
Vilmos

11. huszárezred
Székely12. huszárezred
Nádor
Az ezredek ruházata is meghatározó volt, az azonos színű ezredeket a csákó és gombok színe különböztette meg egymástól.
Huszárezred Nadrág Mente Csákó Gombok
1. Császár sötétkék sötétkék fekete sárga
2. Hannover világoskék világoskék vörös sárga
3. Ferdinánd sötétkék sötétkék szürke sárga
4. Sándor vörös sötétzöld világoskék fehér
5. Radetzky vörös sötétzöld vörös fehér
6. Württemberg búzavirágkék búzavirágkék ;fekete sárga
7. Reuss világoskék világoskék fűzöld fehér
8. Coburg vörös sötétzöld vörös sárga
9. Miklós vörös sötétzöld fekete sárga
10. Vilmos világoskék világoskék fűzöld sárga
11. Székely sötétkék sötétkék fekete fehér
12. Nádor búzavirágkék búzavirágkék fekete fehér
A legénység ruházatának zsinórozása sárga-fekete, a tiszti sárga gombos arany zsinórozású, a fehér gombos ezüstzsinórozású volt. A mente fekete prémmel volt szegélyezve.

1848 őszétől új huszárezredek felállítását is elhatározták, még lovas honvédezred néven. Később honvéd huszárezred, majd folytatólagos hadrendi számmal huszárezred megnevezést használtak.
Az öltözet egyszerűbb lett, mint a régi huszárezredeké. A dolmány és a mente hosszabb lett, valamint csak öt pár zsinór volt rajta a régebbi 15-17 helyett.
Ezred Ruha Csákó Gombok Zsinór Prém
13. Hunyadi búzavirágkék - fehér vörös-fekete fekete
14. Lehel sötétkék fűzöld sárga vörös fehér
15. Mátyás Szürke piros sárga vörös fekete
16. Károlyi búzavirágkék fehér fehér vörös szürke
17. Bocskai világoskék világoskék fehér fehér fekete
18. Attila világoskék piros sárga vörös fekete

LoPresti szabadcsapatIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!